Friday, October 1, 2010

Terapi Lubang Hidung

Aku sangat tertarik dengan artikel ni.
Aleh2 dah lamer x update kan. Bgs gak postkan something yg informatif.

Dicilok dari B'jue Corner


http://rhinoplastyinbeverlyhills.com/wp-content/uploads/2008/04/proboscis-monkey-big-nose.gif

Saturday, October 2, 2010

Terapi lubang hidung

Kita memiliki hidung berlubang di sebelah kiri dan di sebelah kanan. Apakah fungsinya sama untuk menarik dan membuang nafas? Sebenarnya fungsinya tidak sama dan dapat kita rasakan perbezaannya, sebelah kanan mewakili matahari (mengeluarkan panas) dan sebelah kiri mewakili bulan (mengeluarkan sejuk).

Jika sakit kepala, cubalah menutup lubang hidung sebelah kanan dan bernafaslah melalui hidung sebelah kiri dan lakukan kira-kira 5 minit, sakit kepala akan sembuh, Insya Allah.

Jika anda merasa penat, tutuplah lubang hidung sebelah kiri dan bernafaslah melalui hidung sebelah kanan. Lakukan bergili-gilir. Tak lama kemudian, anda akan merasakan segar kembali. Sebab lubang hidung sebelah kanan mengeluarkan panas, sehingga paling panas, lubang hidung sebelah kiri mengeluarkan sejuk.

Perempuan bernafas lebih dengan hidung sebelah kiri, sehingga hatinya mudah sekali sejuk. Laki-laki bernafas lebih dengan hidung sebelah kanan, sehingga mudah sekali marah.

Apakah anda pernah memperhatikan ketika bangun tidur, lubang hidung sebelah mana yang bernafas lebih cepat? Sebelah kiri atau kanan? Jika lubang hidung sebelah kiri bernafas lebih cepat, anda akan merasa sangat letih. Tutuplah lubang hidung sebelah kiri dan gunakan lubang hidung sebelah kanan untuk bernafas, anda akan merasa segar kembali dengan cepat.

Cara tersebut boleh diajarkan kepada anak-anak, tetapi kesannya akan lebih sesuai kepada orang dewasa.

Admin;
Jangan tutup kedua-dua lubang hidung hehe...

Selamat mencuba.
Wallahu’alam.

Selamat Mencuba!

No comments: